Weekend belichaamd mediteren met g.r.o.u.n.d.

Wanneer:
27 juni 2025 @ 19:30 – 29 juni 2025 @ 16:00
2025-06-27T19:30:00+02:00
2025-06-29T16:00:00+02:00

Begeleiding: Michaël Verlouw
Vorm: in het centrum

In het weekend van 27 t/m 29 juni 2025 is er bij Vipassana Groningen de gelegenheid jezelf een weekend lang meditatieve verdieping te gunnen in een omgeving van gelijkgestemden. Het thema van dit weekend is: belichaamd mediteren.

We doen dat aan de hand van G.R.O.U.N.D, (Gronden, Ontspannen, Openen, Ontwarren, Zorg Brengen en Oplossen) een door Willa Blythe Baker (een Amerikaanse Dhamma-leraar) ontwikkelde meditatie-reeks om de gelaagdheid van het lichaam toegankelijk en ervaarbaar te maken, om zo – uiteindelijk – daar te komen waar het onderscheid tussen lichaam en geest wegvalt en de eenheid van alles, en daarmee de vrijheid waar de Boeddha over spreekt, is te ervaren.

De Boeddha leefde in een tijd en cultuur waar bekendheid met en vertrouwen in het lichaam heel gewoon was. Het lichaam was voor de Boeddha de basis voor zijn hele beoefening. Toen hem gevraagd werd welke meditatie methode hijzelf het meest beoefende zei de Boeddha: ‘Meditatie op de ademhaling’. Toen hij zijn zoon Rahula advies gaf over welke meditatie het meest geschikt is om een onrustige geest tot kalmte te brengen, vertelde hij over meditatie op het lichaam aan de hand van de vier elementen. Toen hij in de satipatthāna sutta zijn inzicht-meditatie uiteen zette, begon hij met het lichaam. En dat alles is niet verassend, want in de periode voorafgaand aan zijn eigen ontwaken had de Boeddha zes jaar lang besteed aan een rigoureuze fysieke beoefening. Iets waarvan hij later zei dat dit te extreem was geweest en dat hij uiteindelijk de vrijheid die hij zocht vond op de middenweg. Maar dat neemt niet weg dat de Boeddha heel erg bekend moet zijn geweest met de wijsheid van het lichaam. Iets wat in de jaren na zijn dood in de vergetelheid is geraakt. Althans in het Westen, waar men beoefening graag ziet als het leren kennen van de geest. Maar wat als beoefening bedoeld is als het leren kennen van het lichaam? En daarmee als het leren kennen van de eenheid van lichaam en geest? Wat als het lichaam de bron is om iedere vorm van dualiteit te overstijgen? De dualiteit tussen ik en de ander. Aarde en lichaam. Lichaam en geest. Vorm en leegte.

De wijsheid dat dit lichaam al ontwaakt is, en dat we dit ontwaakte lichaam kunnen gebruiken om de rusteloze geest thuis te brengen is misschien wel voor een groot deel verloren gegaan in de Theravāda traditie, maar ruimhartig bewaard gebleven in het Tibetaans en Vajrayana boeddhisme en in de zuidelijke tak van de Thai Forest Tradition. Het is uit deze wijsheid-tradities dat we onze inspiratie halen voor deze dag.

“Deze hart/geest, zo in de knoop. Wanneer het ontspant, zal het zichzelf bevrijden. Twijfel daar niet aan.” Saraha

Aan de hand van zes, elkaar opvolgende begeleide meditaties, steeds voorafgegaan door een korte introductie, verkennen we het lichaam aan de hand van drie ervaringslagen. Die van het Aardse Lichaam van vlees en bloed, die van het Subtiele Lichaam van gedachten en emoties (ook wel energetisch lichaam genoemd) en die van het Bewustzijnslichaam (ook wel het lichaam van integratie genoemd) van ruimte en eenheid.

Enige meditatie-ervaring is een vereiste. Je bent van harte welkom!

Over de begeleider

Mijn naam is Michaël Verlouw en ik ben meditatieleraar en bedrijfsjurist in de creatieve sector. Tevens ben ik opgeleid tot psychotherapeut en yogadocent. Na een intensieve zoektocht vond ik eind jaren negentig mijn plek binnen het Theravāda-boeddhisme. De Boeddhistische filosofie is het kompas waarmee ik thuis kom in mezelf en in de wereld. Ik heb inmiddels meer dan 26 jaar meditatie-ervaring en studeer sinds 2004 bij de Insight Meditation Society (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS), beide in de VS. In 2012 ben ik gecertificeerd voor het BCBS Integrated Study and Practice Program en in 2021 – door Jack Kornfield en Tara Brach – voor de Opleiding tot Mindfulness en Compassie Meditatie-begeleider. In 2017 ben ik door Jotika Hermsen benoemd tot Dhamma-leraar. Ik geef les in Hilversum en bij verschillende Vipassana centra in Nederland. Verder ben ik als gastleraar verbonden aan Sangha Metta en als vaste begeleider aan het platform 30NOW. Sinds september 2022 ben ik één van de vier vaste docenten van de Dhamma Verdiepingscursus (DVC) die gegeven wordt door de Stichting Inzichtmeditatie Nederland (SIM). Vanaf januari 2024 neem ik deel aan een vierjaars-traject in onder begeleiding van Heather Sundberg; de MahaSati Open Awareness-training. Heather is op dit moment in mijn eigen beoefening en leraarschap ook mijn mentor.

vr. 27 t/m zo. 29 juni. Vipassana
meditatie weekend
Michael Verlouw
10.00 – 16.00
(Inloop: vanaf 09.30)
Vrijwillige bijdrage voor centrum + begeleider


    Algemene voorwaarden aanmelding, dana en annulering